Ockerguiden's Mission

Att erbjuda andrahandshyresgäster lättillgänglig kunskap och effektiva verktyg som gör det möjligt för dem att:

  • Förstå sina rättigheter
  • Identifiera och utmana Ockerhyra
  • Förbättra sina boendevillkor

Detta gör vi genom en användarvänlig plattform som demokratiserar juridisk expertis och gör processen kostnadseffektiv för alla hyresgäster.

Min resa

Jag heter Oscar, och jag är ingen jurist eller expert på hyreslagstiftning. Jag är en mjukvaruingenjör som precis som många andra bodde i en lägenhet där jag betalade alldeles för mycket i hyra – utan att veta om det. Men jag lyckades ta tillbaka min ockerhyra, 93 000 kr, det kändes väldigt häftigt, och nu vill jag hjälpa andra göra samma sak.

När jag först flyttade ut hade jag ingen aning om vad den faktiska hyran borde vara. Det tog mig mycket mod att knacka på hos mina gamla grannar och fråga om deras hyror. Jag visste inte ens hur jag skulle formulera frågan. Det kändes pinsamt och nervöst, men en granne var väldigt hjälpsam och förklarade att jag hade betalat nästan dubbelt så mycket som henne – 14 000 kr istället för 7 000 kr per månad!

Det var en ögonöppnare. Jag insåg att jag kunde kräva tillbaka en betydande summa pengar, men tiden var knapp. Du har bara tre månader efter att du flyttat ut för att ansöka till Hyresnämnden, och jag hade ingen aning om hur jag skulle göra. Jag övervägde att sälja mitt krav till ett företag som skulle betala mig 70 % av vad jag hade rätt till, men innerst inne ville jag ha allt tillbaka själv. Det var nära att jag gav upp och sålde mitt krav, något jag nu hade ångrat med den kunskap jag har idag.

Jag hade ingen juridisk erfarenhet, men jag var fast besluten att lyckas. Jag satte mig in i processen, läste lagtexter och begärde ut verkliga fall genom offentlighetsprincipen för att se hur det brukar gå till i Hyresnämnden. Den här guiden är resultatet av min egen resa och den omfattande research jag gjort sedan dess.